Bitki wolowe z grzybami

Czy potrafi istnieć przedmiot smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i wraz nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej straci na soczystości. Dodatkowo w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w dobrej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej liczb kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z grup, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w całej miary, albo z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i szybko, więc nie posiada ciekawszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi owo taki trudny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.